RAKAN FOLLOWERS

Wednesday, 10 June 2015

ROTI DAN MEROTI LAGI....

Teks : Noor Azzah Mohd Yusof
Sumber gambar : Koleksi peribadi

Assalamualaikum Wrt. Wbt.

Pantas masa berlalu. Beberapa hari lagi kita akan menemui Ramadan insya Allah.
Bagi yang masih belum menggantikan puasa yang lalu, masih berpeluang untuk melaksanakannya.

Takziah juga kepada saudara kita yang menerima musibah gegaran gempa bumi di Ranau, Sabah dan kawasan yang berhampiran. Buruk baik sesuatu yang berlaku adalah rahsia Allah. Sudah semestinya ada ibrah di sebaliknya.

Berbalik kepada catatan yang saya ingin kongsikan kali ini berkaitan dengan “ROTI”.
Saya sendiri amat meminati roti. Lama dahulu angan-angan ingin mempunyai Kedai Bakeri sendiri. Kebanyakan Kedai Bakeri dikuasi oleh bangsa Cina. Tentunya ada rasa sangsi dengan bahan-bahan yang digunakan dalam adunan. Pernah juga ternampak cara pengendalian oleh pekerja kedai bakeri yang tidak menepati konsep Halalan Tayyiba. Bukan setakat bahan dan ramuan yang digunakan halal. Cara pengendaliannya juga diambil kira, perlu bersih. Mempelajari ilmu membuat roti merupakan fardhu kifayah bagi memenuhi keperluan Umat Islam menyediakan makanan Halalan Tayyiba di samping membantu dan meningkatkan ekonomi Umat Islam.


Bergambar kenangan : peserta bersama Cikgu Haliza

Sudah lama menanti peluang untuk mengikuti kelas roti. Akhirnya Allah Ya Baari yang mengatur segalanya. 02 Jun yang lalu Allah mengizinkan saya menghadiri Kelas Roti anjuran Liza Cake & Cookies di Peket 20, Sungai Haji Dorani. Terima kasih CIKGU HALIZA JERAN yang berkongsi resepi dan memberi tunjuk ajar teknik yang betul membuat roti. Syukur Ya Allah. Seramai 5 orang pelajar termasuk pelajar lelaki tunggal yang meminati ilmu kulinari menyertai kelas ini. Sepanjang kelas, semua pelajar mengambil bahagian. Cikgu menerangkan teori dan praktikal membuat roti serta tips berguna. Moga hajat saya untuk membuka perniagaan bakeri ini termakbul suatu hari nanti.

Proses membuat roti kacang

Roti Sarang Gebu 

Aneka RotiHasil Meroti...hehePengalaman dan memori yang sangat menarik, manis dikenang dan moga ianya dapat membantu di masa akan datang. Perlu lagi mengikuti kelas yang berkaitan sehingga mahir. Perjuangan menimba ilmu tidak terhenti setakat ini PERLU USAHA LEBIH GIGIH DAN YAKIN, INSYA ALLAH…BAK KATA CIKGU HALIZA ,SEMUA ORANG BOLEH BUAT ROTI YANG ENAK DAN GEBU, YANG PENTING TEKNIK PERLU BETUL . memang betul. Sudah banyak kali saya membuat roti dengan pelbagai teknik dan resepi. Ada sahaja yang tidak kena. Kuncinya kena sabar menguli dan ikut teknik yang betul. Barulah roti menjadi..hehe.. ROTI MEMANG GEBU DAN SEDAPPP…

  

No comments:

Post a Comment