RAKAN FOLLOWERS

Monday, 27 July 2015

AIR DAN KESIHATAN : BEZA AIR MINERAL DAN AIR RO

Teks : Noor Azzah Mohd Yusof
Sumber Foto : Google & Tupperware Brands

Assalamualaikum…
Bertemu lagi dalam suasana hari raya 11 Syawal 1436H.

Saya terpanggil untuk berkongsi dengan semua, lebih-lebih lagi di musim perayaan ini kita menghidangkan minuman dan juadah kepada tetamu. Sudah pastinya apa jua jenis minuman dan juadah datangnya dari sumber yang halal, bersih dan baik.

Apa kaitannya air dengan kesihatan tubuh badan.
Dalam entri yang terdahulu saya ada menyebut bahawa tubuh badan kita 75% terdiri daripada air. Air menjana sistem dalam tubuh badan. 

Pentingnya air untuk tubuh badan. Air mampu memberi tindakbalas positif pada tubuh badan.
Tanpa kita sedari, air yang kita gunakan untuk keperluan seharian terdedah kepada pelbagai unsur pencemaran dan juga bahan kimia. Air yang disalurkan ke paip telah pun melalui proses pengolahan air menggunakan klorin. Klorin digunakan bagi membasmi kuman, bakteria dan mengoksidasi bahan kimia yang ada di dalam air. Kandungan klorin yang berlebihan di dalam air membawa mudarat kepada tubuh badan. Terdapat bahan- bahan kimia di dalam air juga boleh mengurangkan kadar klorin untuk membunuh kuman.

Justeru, setiap rumah perlu ada penapis atau filter yang sesuai bagi menampung keperluan. Tindakan memasak air tidak akan menghapuskan klorin. Malah zat-zat mineral juga berkurangan.

Penggunaan penapis air beralkali dapat mengurangkan simptom penyakit, memberi keringanan dan kelegaan kepada pesakit kronik juga meberi nilai tambah kepada tahap kesihatan melalui pelbagai mineral yang didatangkan dengan pakej penapis air bergantung pengeluar/pengilang produk.  Berbeza dengan Air RO yang tidak mengandungi mineral kurang sesuai untuk tubuh badan. Penggunaan kerap air ro boleh mendatangkan asalah kesihatan yang lain. Berikut adalah petikan yang diambil dari laman web berkaitan air mineral dan air ro untuk rujukan. (Sumber : www.airpenawar.com)

Air RO (Reverse Osmosis)
Kami tahu ramai diantara anda akan memilih Air RO (Reverse Osmosis) sebagai air minuman pilihan disebabkan harganya yang agak murah. Tetapi tahukah anda apakah dia Air RO (Reverse Osmosis) ini?Pada peringkat awalnya, Mesin Air RO ini dicipta adalah bagi kegunaan sektor industri sahaja. Oleh kerana itu Air RO tidak mengandungi mineral dan zat galian yang diperlukan oleh tubuh disebabkan ianya sudah ditapis keluar bagi mendapatkan air yang benar-benar tulen.

Walaupun air yang dihasilkan oleh Sistem Osmosis Berbalik (Air RO) ini benar-benar bersih dan tulen, tetapi ianya kurang sesuai untuk tubuh. Ini disebabkan air yang dihasilkan:
  • Bersifat menghakis iaitu dengan menyerap kembali natrium, kalium, klorida, kalsium danion magnesium daripada tubuh.
  • Menyebabkan tubuh menyimpan lebihan air yang tidak dapat dilawaskan (water retention)
  • Ia juga akan menyerap elektrolit dari tubuh kerana didalam air tersebut tidak mengandungi garam galian yang amat diperlukan.

Kesan daripada kehilangan mineral-mineral ini, 'mungkin' tidak dapat anda rasakan di dalam tempoh jangka masa pendek, tetapi dalam masa 10 tahun akan datang ia pasti akan menghantui dan memberikan kesan buruk kepada diri anda.

Antara kesan sampingan daripada penggunaan Air RO adalah seperti berikut: masalah berkaitan jantung, keletihan, kekejangan otot, masalah tulang dan gigi, hipertensi, ulser perut, gastrik, kanak-kanak mengalami pembangunan fizikal yang perlahan, bagi wanita hamil mereka kerap mengalami bengkak-bengkak dan anemia.

Air RO kurang berkesan bagi menghilangkan 'dahaga yang kronik' dan sesetengahnya menghasilkan air yang kurang enak rasanya. Pastikan anda tidak terbeli Mesin Penapis Air jenis Reverse Osmosis yang terdapat banyak dipasaran.

Air Mineral
Jika Air RO dihasilkan daripada (sumber air) bekalan air paip yang dirawat, tetapi bagi Air Mineral ianya diperolehi dari sumber air bawah tanah yang telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysai (KKM).

Air yang dihasilkan tidak benar-benar tulen seperti mana Air RO. Ini kerana sistem yang digunakan bagi memproses air mineral ini tidak menapis sepenuhnya mineral dan zat yang diperlukan oleh tubuh sepertikalium (potassium), natrium (sodium), magnesium, bikarbonat, klorida, sulfat dan pelbagai lagi serta air yang dihasilkan mempunyai pH yang tinggi (bersifat alkali yang baik untuk tubuh).

Terdapat juga mesin penapis air dipasaran yang dapat membekalkan air bermineral walaupun sumber air yang anda gunakan adalah bekalan air paip yang dirawat sahaja.

Bagi memastikan mesin penapis air yang anda beli benar-benar mampu menghasilkan air bermineral, mintalah daripada pihak penjual Sijil Pengesahan Sirim atau organisasi yang diiktiraf bagi membuktikan kandungan mineral yang dapat dihasilkan oleh sistem penapisan air tersebut.

Kenapa kandungan mineral ini penting? Ramai yang merasakan bahawa dengan makanan harian sahaja, ianya sudah cukup bagi membekalkan zat-zat makanan yang diperlukan oleh tubuh. Bagi kehidupan moden yang serba pantas seperti sekarang ini serta ditambah pula dengan kebanjiran makanan segera serta jadual makan yang tidak teratur, sebenarnya memang agak sukar sekali untuk anda memperolehi keperluan zat makanan yang mencukupi.
Tahukah anda, apabila tubuh mengalami kekurangan satu mineral sahaja ia sudah cukup untuk menyebabkan anda mengalami pelbagai jenis penyakit. Berikut adalah contoh kesan-kesan penyakit akibat daripada kekurangan mineral didalam tubuh:

  • Kekurangan Zink akan menyebabkan masalah Lemah Tenaga Batin
  • Kekurangan Kalsium, Magnesium dan Sulfur akan menyebabkan penyakit Artritis, Batu Karang, Osteoporosis.
  • Kekurangan Sodium dan Potassium dapat menyebabkan Penyakit Jantung

Jadi air yang bermineral ini memang sangat penting bagi membekalkan minerl-mineral tambahan yang tubuh anda perlukan, disamping pengambilan makanan yang seimbang setiap hari atau anda boleh mengambil makanan tambahan (supplement) bagi membekalkan zat-zat yang diperlukan. Secara tidak langsung ia dapat mencegah anda daripada masalah dan juga penyakit yang berkaitan.
Untuk keterangan berkaitan air mineral juga boleh klik pautan : Keterangan berkaitan Air Mineral ( Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan, KKM )


************************************************
Di sini saya menawarkan pakej penapis air mineral beralkali berkualiti dengan kadar harga terendah di pasaran. Boleh bayar secara ansuran bulanan **.


Penapis NANO NATURE WATER FILTRATION SYSTEM DIIKTIRAF OLEH NSF DAN WQA.
BERMINAT BOLEH SMS/WASSAP SAYA : 012-6343413 (AZZAH).
SAUDARA/SAUDARI AKAN DIHUBUNGI SEMULA UNTUK KETERANGAN LANJUT.No comments:

Post a Comment