RAKAN FOLLOWERS

Thursday, 11 June 2015

KESIHATAN DAN MAKANAN SUNNAH

Teks : Noor Azzah Mohd Yusof
Sumber gambar : Koleksi peribadi

Assalamualaikum Wrt. Wbt.

Semoga semua rakan-rakan budiman dalam keadaan sihat walafiat. Moga Allah beri kesembuhan dan jangan pernah putus asa. Ikhtiar dan berdoa. Kasih sayang Allah amat luas. Sentiasa bersyukur atas nikmat kesihatan dan sabar apabila diuji dengan kesakitan.
Setiap kita diberi tangungjawab menjaga tubuh badan agar sentiasa sihat dan dapat melaksanakan ibadah kepadaNya. Sebagaimana hadis yang bermaksud “Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu.”(Hadis Riwayat Bukhari)

Pemakanan yang baik dan sihat membantu mengekalkan kesihatan dan kecergasan tubuh badan. Penjagaan tubuh badan adalah tanda syukur kita kepada Allah. Allah akan menarik nikmat kesihatan tubuh badan sekiranya kita tidak menjaganya dengan baik.

Salah satu makanan sunnah yang banyak khasiatnya adalah delima. Dalam al-Quran surah al-An’aam ada menyebut tentang ar-Rumman ( الرمان ) iaitu delima. Buah delima mempunyai banyak khasiat yang mana mempunyai kadar antioksidan paling tinggi, meningkatkan kepekaan saraf dan otot agar dapat berfungsi dengan baik dan menguatkan jantung.

Pemakanan delima membantu mengurangkan kandungan gula dalam darah dan ia kaya zat besi di mana membantu proses pembinaan sel darah merah. Selain itu delima mengandungi mineral-mineral penting seperti potassium, fosfor, kalsium, sodium, vitamin A, B1, B2, B3 dan C.

Islam amat menitikberatkan amalan kehidupan yang sihat iaitu penjagaan tubuh badan dan pemakanan yang baik (Halalan Tayyiba). Semua ini adalah sebagai ibadah tanda kita mensyukuri nikmat Allah. Sebagaimana maksud Firman Allah SWT : Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya. (Al-Baqarah: 172)

**************************************************************

Kepada yang berminat untuk mengamalkan delima secara konsisten,
NATURE CARE – POMEGRANATE FULL SPECTRUM (Nature care Delima Spectrum Penuh) merangkumi ekstrak keseluruhan buah, biji dan kulit delima. Kaya dengan antioksidan kerana kepekatan acid punicic nya yang tinggi.

Sebotol mengandungi 60 biji softgel untuk tempoh penggunaan sebulan.

Pengambilan 2 biji sehari selepas makan.

1  biji softgel dihasilkan dari keseluruhan buah delima, termasuk biji, pulpa dan kulit.

Setiap gel lembut Spektrum penuh delima merupakan penjana antioksidan semulajadi menyamai 10 biji buah delima dan tiada penambahan gula, air, perisa dan pewarna tiruan.

“LEBIH JIMAT, KHASIAT BERGANDA”
1 BIJI SOFTGEL = 10 BIJI DELIMA

Manfaatnya :
1.   Aliran darah yang lancar
– mengurangkan pembentukan plak

2. Melegakan sakit-sakit sendi
– menggalakkan kelenturan sendi, mengurangkan pembengkakkan dan keradangan sendi

3. Melindungi kulit daripada Sinaran Cahaya Ultra Ungu (UV) 
– mengurangkan kemerahan, bintik-bintik hitam dan pigmentasi.

4. Memelihara Kesihatan Prostat di kalangan lelaki 
– mencegah kekerapan kencing malam dan aliran air kencing yang lemah dan terganggu.

Harga  : RM 89.00 Semenanjung / Sabah Sarawak (tidak termasuk kos pos)
BOLEH SMS/WASSAP : 012-6343413 (AZZAH)No comments:

Post a Comment