RAKAN FOLLOWERS

Monday, 26 May 2014

"BERGERAK" ATAU "DIGERAKKAN"

Teks : Noor Azzah Mohd Yusof

“ Bagi sesiapa yang mahu di antara kamu, hendak maju ke depan atau mundur ke belakang. Tiap-tiap diri manusia terikat disebabkan oleh usahanya.” (Al-Muddastsir : 37-38)

Komitmen itu sendiri saling berkait dengan konsep itqan (bersungguh-sungguh). Tanggungjawab merupakan amanah bagi setiap individu. Baik buruk hasilnya bergantung kepada komitmen individu itu sendiri. Kelak kita semua dipertanggungjawabkan atas tindakan dan perbuatan yang dilakukan. Seorang yang itqan itu bijak menggunakan dan mengurus masa dalam melakukan kerja serta mengikut tertib dan peraturan. Selain itu juga sentiasa berikhtiar dan berusaha meningkatkan mutu kerja untuk menghasilkan produktiviti yang cemerlang juga wasatiah (seimbang) dalam urusan dunia dan akhirat.

“ Bahawa Allah mencintai seseorang yang apabila dia mengerjakan sesuatu kerja, ia dilaksanakan dengan cemerlang (HR al-Baihaqi)

Mukmin yang berjaya adalah mereka yang beriltizam, penuh komitmen dan melaksanakan suruhanNya. Sesungguhnya Allah mengasihi hambaNya yang bersungguh-sungguh dalam melakukan pekerjaan. Sebagaimana Islam juga membenarkan muslimah untuk keluar berkerja selagi mana tidak mengabaikan tanggungjawab dan tidak melanggar ketetapan syariat. Ini selaras dengan konsep kerja adalah satu ibadah. Antara ciri-ciri mukmin yang berjaya juga adalah mereka yang berpegang teguh dalam mentauhidkan Allah SWT dan mencintai Rasulullah SAW.

Firman Allah SWT dalam surah al-Isra’ ayat 1 yang bermaksud : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.”

Bukan sekadar mengingati tetapi apa yang lebih penting adalah penghayatan di sebalik peristiwa Israk dan Mikraj . Ianya membuktikan kekuasaan dan kebesaran  Allah seterusnya mengingatkan kita agar sentiasa menginsafi diri dan mengelakkan diri dari melakukan kejahatan dan maksiat. Syukur dan sabar adalah kunci kejayaan dan kebahagiaan hidup. Kegagalan umat Islam pada hari ini berpunca dari sikap mereka sendiri yang tidak mengikuti syariatullah dan meninggalkan ajaran Islam. 

Sesungguhnya seluruh ciptaanNya menepati Sunnatullah dan Allah ingin mendidik kita agar menjadi khalifah yang berjaya mentadbir dan memakmurkan bumi serta mencontohi perjuangan serta peribadi Rasulullah dan para sahabat baginda dalam seluruh aspek kehidupan. Semoga kita tidak putus asa dalam meniti laluan hidup dan sentiasa bersangka baik kepadaNya. Sesungguhnya Allah sentiasa ada bersama kita.


Insan berkualiti, iman terpatri, mantap jati diri, Insya-Allah dirahmati…

--------------------------------------------------------------------------------------------
Dapatkan eBook Bekerja & Berniaga: Panduan Untuk Suri kini dibuka untuk tempahan/pre-order pada harga RM50 sahaja sehingga 20hb.Jun, 2014. Anda akan mendapat bonus ebook nukilan Pengasas Akademi Bekerja Di Rumah, Puan Masayu Ahmad bertajuk 101 Home Based-Bisnes.
Selepas tempoh pre-order, harga akan kembali ke asal iaitu RM40.00 sahaja bagi sebuah ebook ini.

Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR)  menawarkan perkhidmatan seperti yang berikut :
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog, fan page dan mula bisnes.
3. Kelas asas blog dan penulisan kreatif.
4. Kelas beriklan mudah.my.
5. Kelas borong telekung solat.
6. Projek Duit Raya
6. Kelas penulisan ebook pertama.
7. Pendaftaran Pengurus Online @ Rakan Niaga.
8. Tempahan blog bisnes-siap 3 hari.
9. Sewa ruang iklan.
11. Kelas asas akaun wahm/ soho online/offline.
12. Bengkel Branding Yourself & Business Strategies offline.

Untuk mendaftar hubungi Pengurus Online ABDR Noor Azzah Mohd Yusof.
Blog >>> www.noorazzahyusof.blogspot.com
Akademi Bekerja Di Rumah Noor Azzah Mohd Yusof
Emel : noorazzahyusof@gmail.com
Sms/Whatsapp 012-6343413

No comments:

Post a Comment